Novi Dani
BIH

Poslanik Pokreta za državu Mirsad Duratović: Bolje sa Dodikom u blokadu države 10-15 godina nego sa SDS-om u rov za šest mjeseci

Mirsad Duratovic

Situacija se i dalje usložnjava oko glasanja o izboru delegata za Dom naroda BIH, koje je planirano za narednu sedmicu.

Opozicija u Narodnoj skupštini RS ima 25 poslanika a za izbor dva delegata potrebno im je 28 glasova, zbog čega se i otvorila priča o davanju podrške pet poslanika Pokreta za državu.

Ovaj pokret nakon konsultacija sa Dodikom objavio je da želi biti dio nove Vlade Republike Srpske na šta je lider SNSD-a pozitivno odgovorio i ponudio im ulazak u vlast.

Nakon ogromnog pritiska javnosti u FBiH i dijela lider SDP-a Nermin Nikšić pozvao je na razgovor predstavnike opozicije u RS a taj sastanak trebao bi se održati u ponedeljak.

Jedan od novoizabranih poslanika Pokreta za državu Mirsad Duraković (Demokratska fronta) u izjavi za Dojče vele iznio je stav da je Dodikov SNSD u ovom trenutku bolja opcija.

Duratović je odgovorio i na brojne optužbe iz kruga stranaka „osmorke“, koje su već optužile PzD za učešće u blokadi države.

Pokret Za Drzavu 1

„Znači mi smo izdajnici kada pokušavamo napraviti nešto da olakšamo svakodnevni život ljudi ovdje, a oni nisu kada prave koaliciju sa SNSD-om i HDZ-om, koji ima identičnu politilku prema državi kao SNSD“, kaže Duratović, podsjećajući da je SDA direktno dala glas prije četiri godine SNSD-u za četvrtog delegata u Domu naroda.

Duratović kaže da su imalirazgvore sa OHR-omo ovim pitanjima, koji su samo željeli da znaju njihove dalje korake dok, ne želeći da otkrije o kome se radi, iz međunarodnih krugova dolaze pritisci da se ne da podrška Dodiku za četvrtog delegata.

„Ako trebam birati – trkati se sa Dodikom narednih 10-15 godina, živjeti u blokiranoj državi BiH, ovakvoj kakva jeste ili sa SDS-om za šest mjeseci morati u rovove i gledati se preko nišana, biram blokadu države narednih 15 godina“, kategoričan je Duratović.

Sličan stav Duratović je iznio i tokom diskusije na konstitutivnoj sjednici NSRS koji je rekao da poslanik opozicije Nebojša Vukanović uzaludno pokušava izvršiti pritisak preko medija u Sarajevu na ovaj klub.

title="Duratović odgovorio Vukanoviću: Nemojte nam govoriti kako da mi radimo // Insajder.in // 2022" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Ovaj novoizabrani poslanik u Narodnoj skupštini RS na lokalnom nivou u Prijedoru nalazi u vlasti sa SNSD-om i do sada je obavljao funkciju Predsjendnika Skupštine grada.

Duratović je tokom vanrednih izbora za gradonačelnika Prijedora pozivao Bošnjake da glasaju za Dodikovog kandidata što je izazvalo negodovanje dijela javnosti u FBIH kada su objavljene poruke koje je slao glasačima.

Pročitajte još