Novi Dani
BIH

Dodik ipak dobio četvrtog delegata: Sud BiH poništio odluku CIK-a da prihvati sporni glasački listić za PDP

17 26 49 1669910186 Dodik 1024x576 1

Foto:Twitter

Apelaciono vijeće Suda BiH usvojilo je žalbu SNSD-a i ukinulo posljednju odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda Parlamenta BiH proglašen važećim, saznaje portal Banjaluka.net.

To znači da će SNSD u ovom domu imati četiri delegata. Ovu stranku će predstavljati Radovan Kovačević, Nikola Špirić, Sredoja Nović i Snježana Novaković-Bursać.

Podsjećamo, četiri liste SNSD-a i jedna SDS-a dobile su dovoljan broj glasova za izbor srpskih delegata u Dom naroda BiH, prema Komisiji za izbor i imenovanja NSRS.

No, nakon što je odluka Narodne skupštine dostavljena Centralnoj izbornoj komisiji BiH na ovjeru, stvari su dobile drugu dimenziju.

CIK je listić na kojem je iksom označen subjekt PDP označio važećim, te je to bio razlog za žalbu Sudu BIH koju je uputio SNSD, javljaBanjaluka.net.

Dobijanjem četvrtog deleghata u klubu Srba Doma naroda PS BIH Dodikov SNSD dobio je i potpunu kontrolu nad procesima i donošenjem zakona u BiH.

Ova stranka imala je i u prethodnom sazivu četiri delegata koji se biraju u Narodnoj skupštini RS a ključni glasovi za izbor četvrtog tada su došli od poslanika opozicije koji su pormijenili stranu i koalicije okupljene oko SDA.

Ovaj put stranke sa sjedištem u Federaciji BiH okupljene u koaliciju Pokret za državu kalkulisale su prije samog glasanja oko podrške opoziciji. Javno su saopštil ida će podržati listu opozicije ali se tokom samog glasanja odvijala prava drama.Lista SDS-a dobila je nepotrebna dva glasa više dok je listi PDP-a nedostajao jedan glas da se izjednači sa SNSD-ovom četvrtom listom a u tom slučaju bi odlučivao žrijeb. Pojavio se jedan sporni listić na kojem je zaokružen PDP ali ne na propisan način.

Pročitajte još