Novi Dani
BIH

CIK proveo odluku Suda BiH: Dodik dobio ćetvrtog delegata u Domu naroda BiH i apsolutnu kontrolu nad svim procesima

17 26 49 1669910186 Dodik 1024x576 1

Centralna izborna komisija BIH danas je jednoglasno potvrđena konačna odluka, a ona glasi da će SNSD dobiti svog četvrtog delegata u Klubu Srba u državnom Domu naroda.

Članovi CIK-a su jednoglasno potvrdili odluku o potvrđivanja posrednih rezultata izbora za Dom naroda BiH iz RS po kojoj je SNSD-u pripao četvrti mandat.

Tokom sjednice član CIK-a Željko Bakalar kazao je da je CIK postupio u skladu sa rješenjem Suda Bosne i Hercegovine u dva predmeta po žalbama gdje je jasno naloženo da CIK donese odluku u skladu sa Izvještajem Komisije za imenovanje Narodne skupštine RS. On je objasnio da se Sud nije u obrazlčoženju puno osvratao na validnost spornog glasačkog listića nego se bavio procedurom kojom je CIK utvrđivao rezultate.

Za delegate u Doma naroda iz Republike Srpske na kraju su izabrani SNSD-ovi Snežana Novaković – Bursać, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Nikola Špirić dok je ispred SDS-a izabran Želimir Nešković.

Podsjetimo, četiri liste SNSD-a i jedna lista SDS-a dobile su odgovarajući broj glasova za pet delegatskih mjesta u Domu naroda Parlamenta BiH.

Prilikom brojanja glasova u Narodnoj skupštini Republike Srpske jedan glas koji je dobila lista PDP-a proglašen nevažećim, jer je umjesto u predviđeni kvadratić za glasanje, znakom iks označen kvadratić na kome je pisalo ime PDP-a.

Ključni su bili glasovi Pokreta za državu gdje su dva delegata otvoreno odbila podržati opoziciju dok su SDA i SDP pozvale svoje poslanike da glasaju za listu opozicije. Na kraju je lista SDS-a imala nepotrebno više glasova dok je listi PDP-a nedostajao jedan glas a kako je glasanje tajno nije moguće utvrditi ko nije ispoštovao dogovor.

Pročitajte još