Novi Dani
Srbija

Epilog drame u Srbiji: Sveštenik uprkos zabrani došao u školu sa nekoliko mještana i održao vjerski obred

Svestenik Secanj

Foto.Twitter

Sveštenik lokalnog hrama Svetog Dimitrija Velikomučenika u mestu Sečanj u Srbiji, jučer je u jutarnjim časovima, nešto pre osam, sa grupom meštana i roditelja, ušao je u zgradu Osnovne škole Aleksa Šantić i u prisustvu učenika i nastavnika ove škole, održao obred povodom Svetog Save, školske slave i rezanja slavskog kolača, prenijeli su mediji u Srbiji.

Direktorka škole Olivera Marjanović dok je sveštenik držao obred nije bila u učionici a onda se pojavila kada je sveštenik završio obred, prenijeli su pro vladini mediji uz poruku da su “đaci dočekali sveštenika” a da su se “stvari slegle na radost djece”.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se sveštenik koji drži obred u učionici u prisustvu nekoliko đaka i roditelja. Direktorica Marjanović ranije je izjavila da je predviđeno da se vjerski obred održi u crkvi ali se očigledno održao i u školi.

U izjavi za Nova RS direktorica Marjanović ovaj događaj nije pominjala rekavši da je obilježavanje Savindana proteklo uredu.

„Sjajno, predivno je bilo, ja sam veoma zadovoljna. Sve je proteklo u najboljem redu, svečano”, kaže Marjanović.

Na pitanje da li se osjeća ugroženo jer je verbalno „napadaju“ korisnici društvenih mreža zbog ovakve odluke, ona kaže da komentare i medijske članke uopšte ne čita.

„Da bih sačuvala svoje živce, vjerujte, ne čitam ni tabloide ni komentare. Tako je najbolje. Ja sam prisustvovala čak i tom crkvenom obredu, išla sam na liturgiju da ispoštujem tu drugu stranu. Tako da, zaista ne mogu da utičem na ljude šta će da misle, šta će da pišu, pa mi je najpametnije da ne čitam ništa u vezi toga niti da išta znam“, kazala je.

Objašnjava da je odlučila da više ne komentariše napise u medijima, ističući da ova medijska buka mora da stane.

„Svečanost i u školi i u crkvi se završila, sve je prošlo u najboljem redu, tako da mislim da je to najvažnije. Trenutno sam u kancelariji, gledam neke pravilnike, nisam ni sa kim razgovarala o onome što je bilo jučer, prekjučer, radim svoj posao najnormalnije, trudim se da budem profesionalac i to je to“, kaže direktorica.

Ona je bila na velikom udaru pro vladinih tabloida zbog odluke da ne dozvoli održavanje vjerskog obreda u školi. Ona je u ranijim izjavama medijima pojasnila je da po Ustavu Srbije crkva mora biti odvojena od škole.

„Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana, i svete vodice i svačega. Lijepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve jer u školu mogu da idu i katolici, i muslimani i sve vjere, kao i ateisti. I zato u školi nikoga ne smijemo da primoravamo da prisustvuje tuđim vjerskim obredima. Čovjek je sve razumio, dogovor je da u devet sati počne liturgija u crkvi na koju su pozvani i đaci i svi zaposleni iz škole. A mi ćemo iz škole poslati i slatkiše u crkvu da mogu da se posluže“, izjavila je ranije direktorica Marjanović.

Ministar prosvete iz SPS-a poručio: Kako smatrate da treba obeležiti slavu, ako ne sečenjem slavskog kolača

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić (SPS), komentarišući vest da je direktorka osnovne škole u Sečnju zabranila verske obrede povodom proslave Svetog Save, pokušao je da objasni razloge održavanja verskih obreda u školama na ovaj praznik.

„Pravo svake jedinke u društvu je da bude ateista, to uopšte nije sporno. Ono što je važno je da se poštuju zakonom propisana pravila i pravilnici, tako da za sada u to ne bih zalazio. Postoje naravno modeli i načini kako se utvrđuju nepravilnosti u redu, pre svega lokalne inspekcije, pokrajinske pa tek onda dolazimo do republičke“, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić.

„Kada govorimo o Svetom Savi, govorimo o nekome ko je praktično utemeljivač savremene srpske države, samostalne srpske crkve. Kada govorimo o obeležavanju Svetog Save kao školske slave, govorimo o našoj tradiciji. Kada govorimo o tradiciji – pa na koji način smatrate da treba obeležiti slavu, ako ne sečenjem slavskog kolača“, upitao je Ružić.

Ministar prosvete Branko Ružić prisustvovao je obeležavanju Svetog Save u školi Pavle Savić u Beogradu uz prisustvo sveštenih lica i ceremonije sečenja slavskog kolača.

Pročitajte još