Novi Dani
Svijet

Na godišnjicu početka rata Generalna skupština UN-a glasaće o mirovnom planu za Ukrajinu! Evo šta sadrži rezolucija

Un Generalna Skupstina

Predložena rezolucija koju treba usvojiti Opća skupština UN-a, uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, naglašava potrebu za mirom koji osigurava “suverenitet, neovisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine”

Nacrt rezolucije, u čiji je uvid imao Associated Press, širi je i manje detaljan od mirovnog plana Volodimira Zelenskog u 10 točaka koji je najavio u studenom. Glasnogovornica Generalne skupštine, Paulina Kubiak, rekla je da će reaktivirana hitna sjednica skupštine o Ukrajini započeti 22. veljače. Glasovanje se očekuje sljedeći dan.

Zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Emine Džaparova, rekla je prošlog mjeseca da Zelenski želi doći u UN na godišnjicu. No, diplomati kažu da bi taj plan moglo omesti očekivanje nove ruske ofenzive.

Generalna skupština UN-a postala je najvažnije tijelo UN-a koje se bavi Ukrajinom jer je njezino sigurnosno vijeće, koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, paralizirano zbog prava veta Rusije.

Nacrt rezolucije koji podržava Ukrajina podijeljen je u četvrtak navečer svim članicama UN-a osim Rusiji i njezinom savezniku Bjelorusiji, a pregovori o tekstu započeli su jučer poslijepodne, prema diplomatima.

Naglašava potrebu postizanja sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini što je prije moguće u skladu s načelima Povelje UN-a. Povelja navodi da će se sve zemlje članice UN-a “u svojim međunarodnim odnosima suzdržati od prijetnje silom ili uporabe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke neovisnosti bilo koje države”, te da sporove moraju rješavati mirnim putem.

Rezolucijom se potvrđuje da se nijedan teritorij stečen prijetnjom silom ili uporabom sile neće smatrati legalnim. Predložena rezolucija poziva sve zemlje “da surađuju u duhu solidarnosti kako bi se pozabavili globalnim utjecajem rata na sigurnost hrane, energiju, financije, okoliš te nuklearnu sigurnost i sigurnost”.

Pročitajte još