Novi Dani
Svijet

Rusija po podacima NATO-a gubi 2.000 vojnika za svakih 100 osvojenih metara! Napadaju u ljudsim valovima kao iz Prvog svjetskog rata

Rusi Z

Prema obavještajnim podacima NATO-a, Rusija u Ukrajini gubi čak 2000 ljudi na svakih 100 osvojenih metara u napadima “ljudskih valova”, poput onih iz Prvog svjetskog rata.

Brojke su stigle nakon obećanja ministara odbrane NATO-a da će opremiti Ukrajinu protiv ruske ofenzive, posebno protiv zračne prijetnje, nakon izvještaja da Kremlj gomila borbene avione, bombardere i jurišne helikoptere na svojim zapadnim granicama, prenosi britanski Times.

Lloyd Austin, američki ministar odbrane, rekao je da je NATO “potpuno fokusiran” na osiguravanje opreme koja bi se pokazala odlučujućom na bojnom polju, dajući Kijevu mogućnost da “odgurne” Rusiju u sljedeća tri mjeseca.

“Ruske kopnene snage prilično su prorijeđene, razularene i vrlo demoralizirane, što je najbolji pokazatelj da će pokušati preći na zračnu borbu”, rekao je Austin.

Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Nizozemska pokušavaju ubrzati isporuku raketnih baterija Patriot Ukrajini, dok Francuska i Italija isporučuju rakete SAMP/T ili Mamba.

U ukrajinskim kasarnama ponestaje zaliha streljiva, poput topničkih granata, koje Ukrajina ispaljuje brzinom od 5000 dnevno, a vrijeme čekanja na narudžbe streljiva povećalo se s 12 na 28 mjeseci jer se odbrambena industrija bori da zadrži korak za sve većom potražnjom.

Pročitajte još