Novi Dani
Svijet

Proruski demonstranti izašli na ulice Moldavije, traže da prozapadna vlada pokrije veće račune za grijanje

Kisnjev

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u nedjelju u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu, tražeći da nova prozapadna vlada u zemlji u potpunosti pokrije račune građana za grijanje tokom zime usred krize troškova života i vrtoglave inflacije.

Protest je organizirala nedavno formirana grupa pod nazivom Pokret za narod, a podržali su ga članovi Moldavske stranke Šor naklonjene Rusiji, koja ima šest mjesta u zakonodavnom tijelu (od 101) bivše sovjetske republike.

Neki od demonstranata koji su se okupili u Kišinjevu pozvali su na ostavku predsjednika zemlje, uzvikujući “Dole Maia Sandu!” Drugi su držali plakate s licima nekih čelnika i političara Moldavije postavljene pored fotografija velikih kuća i otmjenih automobila.

“Oni imaju milione. Mi umiremo od gladi”, govorili su.

Predsjednica Maia Sandu je 13. februara iznijela ono što je tvrdila da je navodna zavjera Moskve da zbaci vladu kako bi se nacija stavila “na raspolaganje Rusiji” i da bi je skrenula s puta ka jednom danu pridruživanju Evropskoj uniji.

“Nasilnim akcijama, maskiranim protestima takozvane opozicije, bila bi iznuđena promjena vlasti u Kišinjevu. U provođenju plana, autori se oslanjaju na nekoliko unutrašnjih snaga, ali posebno na kriminalne grupe poput formacije Šor i svih njenih derivata”, rekla je.

Rusija je oštro odbacila njene tvrdnje.

Niz antivladinih protesta koje je pokrenula stranka Šor potresao je Moldaviju tokom jeseni dok je teška energetska kriza zahvatila zemlju nakon što je Rusija dramatično smanjila isporuke prirodnog gasa.

Otprilike u isto vrijeme, vlada Moldavije zatražila je od Ustavnog suda zemlje da proglasi Šor stranku nezakonitom. Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije navodi da su protesti djelimično finansirani ruskim novcem.

Ured je u subotu saopštio da je izvršeno više od 20 pretresa kuća članova stranke koji su “aktivno i sistematski bili uključeni u primanje i distribuciju novca, za prijevoz i naknade građana na protestima.”

Uhapšeno je osam osoba, saopštile su vlasti, javlja AP.

Stranka Šor optužila je vlasti da su mobilizirale hiljade policajaca da osujeti nedjeljne demonstracije i spriječe ljude da uđu u glavni grad.

Lider stranke Ilan Šor je moldavski oligarh koji je trenutno u egzilu u Izraelu. On je umiješan u bankovnu krađu od milijardu dolara i nedavno je naveden na listi sankcija američkog State Departmenta i optužen da radi za ruske interese.

Sjedinjene Američke Države kažu da je Šor radio s “korumpiranim oligarsima i entitetima sa sjedištem u Moskvi na stvaranju političkih nemira u Moldaviji” i na potkopavanju nastojanja zemlje za pridruživanje EU.

Na web stranici Pokreta za narod navodi se da je grupa formirana početkom februara i sastoji se od “nekoliko političkih snaga, javnih udruženja, lokalnih izabranih zvaničnika i građanskih aktivista” za rješavanje “krize bez presedana” s kojom se Moldavija i njeni građani suočavaju.

Pročitajte još