Novi Dani
Sa ove distance

Sjećanje na dan kad su četnici likvidirali cijeli štab Majevičkog partizanskog odreda i narodnog heroja Fadila Jahića Španca

U Vukosavcima kod Lopara obilježena je godišnjica četničke likvidacije cijelog Štaba Majevičkog partizanskog odreda, koji se dogodio prije 81 godinu. Kod spomenika je održana kraća komemoracija i polaganje vijenaca.

Cilj komemorativnog skupa je podsjećanje na značajan događaj iz razvoja narodnooslobodilačkog pokreta na Majevici i na području tuzlanske oblasti.

20. februara 1942. godine u prvom velikom obračunu četnika i partizana na ovom području pali su braneći čast, slobodu i bratstvo jugoslavenskih naroda prvoborci i rukovodioci Prvog majevičkog NOP odreda:

Ivan Marković Irac, komandant Štaba, Fadil Jahić Španac, komesar, Pero Ćuskić, Slavko Mićić, dr. Mustafa Mujbegović, Kosta Popov, Albin Herljević, Sejfo Karamehmedović, Slobodan Jovanović, Anton Macan, dr. Rosa Hadživuković, Tomislav Herljević, Strajko Mitrović, Pero Mitrović, Pero Stjepanović, Šaban Zahirović, Pero Mitrović, Vojin Perić.

Fadil Jahić(1910–1942) poznat i kaoŠpanacbio je osnivač prvog majevičkog partizanskog odreda, kojim je poslije zapovjedao i Vladimir Perić Valter i čiji je borac bio Meša Selimović. Učestvovao je i u Španskom građanskom ratu a za narodnog heroja proglašen je 1945. godine zajedno sa komandantom ovog odreda Ivanom Markovićem Ircem. U njegovoj rodnoj Bijeljini nedavno je postavljena bista Draže Mihailovića.

Jahic Fadil Spanac
Fadil Jahić Španac

Likvidaciju štaba Majevičkog partizanskog odreda počinile su četničke snage pod komandom Stevana Damjanovića-Leke sa kojim je postojao dogovor o nenapadanju.

Vukosavci Sp 3
Kuća u kojoj su likvidirani članovi štaba

Istog dana izvršeni su napadi i počinjeni zločini na isturenim jedinicama i komandama majevičkog partizanskog odreda na područjima Majevice, ali i opšti napadi na partizanske štabove i jedinice područja Romanije, Birča, Ozrena, Bosanske krajine, Dalmacije, Crne Gore, Srbije i drugim područjima razbuktalog narodnooslobodilačkog ustanka i dinamičnog narastanja partizanskih snaga.

Organizator obilježavanja je Savez antifašista i boraca NOR-a Tuzlanskog kantona SABNOR TK.

Pročitajte još