Novi Dani
Sa ove distance

Mjesto u kojem je osnovana Druga proleterska brigada ima 5 ulica, tri su nazvane po četnicima

U malom mjestu Čajniče koje se nalazi u Republici Srpskoj na današnji dan 1. marta 1942. godine formirana je Druga proleterska brigada.

Postrojavanje je izvršio ličnoJosip Broz Tito a brigada je sastavljena uglavnom od preostalih partizanskih boraca koji su se povukli iz Srbije nakon sloma Užičke Republike.

Godinu poslije Tita, u Čajniče je navratio Pavle Đurišić. Vojvoda. Komandant Limsko-sandžačkog četničkog odreda. Ostao je u Čajniču do 13. februara 1943. godine kada je svog pretpostavljenog – Dragoljuba Dražu Mihailovića izvijestio da akcija protiv muslimana u pljevljanskom, čajničkom i fočanskom uspješno obavljena.

Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena tako nijedan njihov dom nije ostao čitav. Za vreme operacije se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti. Kod muslimana je stradalo oko 1200 boraca i 8 hiljada ostalih žrtava – žena staraca i dece“, napisao je u svom izvještaju vojvoda Đurišić.

Četnički komandant veći dio rata sarađuje sa italijanskim okupatorom. Vodio je i poznate pregovore sa generalom Birolijem, vojnim guvernerom i komandantom italijanskih snaga u Crnoj Gori. Sporazum, koji je potpisao Đurišić, odnosio se i na operativne zone 19. pješadijske divizije Venecija. Italiani su pristali da Đurišića i njegove snage snabdijevaju oružjem i hranom i da ima isplaćuju plate.

Đurišić drži govor pred četnicima u prisustvu Pircio Birolija, italijanskog guvernera Crne Gore

Pavle Đurišić kasnije tokom rata uz pomoć Milana Nedića, Dimitrija Ljotića i Nijemaca 1944. stvara crnogorski dobrovoljački korpus.

Ipak revizija istorije koju su provele nove vlasti početkom 90-ih gurnula je u drugi plan ove istorijske činjenice pa tako danas u Čajniču jedna ulica pripada upravo Pavlu Đurišiću. Zapravo od ukupno pet ulica u ovom gradiću četnicima pripadaju tri.

Portal Fokus pisao je 2021. godine da u Čajniču tri ulice nose nazive po četnicima. To su ulice Đenerala Draže, Ravnogorskog četničkog pokreta i Pavla Đurišića.

Niti jedan ulica u ovom gradiću ne podsjeća da je u njemu osnovana Druga proleterska brigada NOVJ. Ova brigada dala je 16 narodnih heroja od kojih je najmlađi bio čuveni partizan Boško Buha.

Pročitajte još