Novi Dani
Svijet

Kako je Trump “rješavao ratove u 24h”: Ostavio je američke saveznike na cjedilu pred napadom Turske! Erdogan i Putin su napravili dil, Kurdi izgubili teritorije a SAD obraz

Bez obzira što dobar dio Republikanske stranke podržava Ukrajinu i zalaže se za dalje slanje pomoći vlastima u Kijevu kod dobrog dijela javnosti postoji bojazan da bi povratkom Donalda Trumpa na čelo SAD-a Ukrajinci bili ostavljeni na cjedilu.

Bivši američki predsednik Donald Trump izjavio je da je on jedini predsjednički kandidat za izbore 2024. koji može da obeća da će sprečiti treći svjetski rat, sposoban da spase SAD od demokrata “koji su za rat” i od “fanatika i glupaka” Republikanske partije.

– Prije nego uopće stignem u Ovalni ured, riješio bih katastrofalni rat između Rusije i Ukrajine. Bilo bi to riješeno brzo. Ne bi mi trebalo više od jednog dana. Tačno znam što reći i Zelenskom i Putinu, kazao je Trump.

Kako bi sve to izgledalo najlakše je zaključiti iz primjera sirijskih Kurda koji su od početka rata u Siriji odigrali ključnu ulogu u pobjedi nad Islamskom državom Iraka i Levanta. Na sjeveru Sirije Kurdi su osnovali Rožavu – autonomni region gdje je ljevičarska vlast uvela značajna prava ženama ali su turskom predsjedniku Redžepu Tajpu Erdoganu već dugi niz godina predstavljali politički problem.

Turska je prvobitno izvršila invatziju na Afrin – izolovanu enklavu od ostatka Rožave koju su lako osvojili uz prećutnu saglasnost Trumpove administracije. Zatim je Eerdogan najavio da će napasti Kobane i druge pogranične gradove gdje su Kurdi vodili krvave bitke protiv ISIL-a. Donald Trump je prethodno odlučio pročistiti teren za Erdoganovu invaziju povlačeći malobrojne sange SAD-a koji su sirijske Kurde okupljene u snage SDF uglavnom podržavale iz zraka.

Trumpova administracija je 6. oktobra 2019. naredila američkim trupama da se povuku iz sjeveroistočne Sirije, gdje su Sjedinjene Države ostavile na cjedilu svoje kurdske saveznike. 

Vojna operacija Turske počela je 9. oktobra 2019. kada su turske zračne snage pokrenule zračne napade na pogranične gradove.  Sukob je rezultirao raseljavanjem preko 300.000 ljudi i uzrokovao je smrt više od 70 civila u Siriji i 20 civila u Turskoj.  Kršenja ljudskih prava su također prijavljena. Amnesty International je saopštio da je prikupio dokaze o ratnim zločinimai druga kršenja koja su počinile Turska i sirijske snage koje podržava Turska, za koje se kaže da su “pokazale sramno zanemarivanje civilnog života, vršeći ozbiljna kršenja i ratne zločine, uključujući ubistva po kratkom postupku i nezakonite napade u kojima su ubijeni i povrijeđeni civili”. 

Kako je Trump objasnio povlačenje

 Donald Trump izjavio je kako voli Kurde, ali i naglasio da oni nisu pomogli Amerikancima kod iskrcavanja u Normandiji.

“Potrošili smo vrlo mnogo novca za pomoć Kurdima, bilo za streljivo, oružje ili gotovinu. To znači da volimo Kurde”, zaključio je Trump.

Na pitanje o američkom povlačenju iz Sirije, gdje su Kurdi ostavljeni na milost i nemilost turskoj ofenzivi, te o mogućnosti da Amerikanci stvore savez s Kurdima, američki je predsjednik odgovorio da Kurdi “nisu pomogli” Sjedinjenim Državama tijekom Drugog svjetskog rata i iskrcavanja u Normandiji.

“Kurdi se bore za svoju zemlju, to trebate razumjeti”, objasnio je republikanski predsjednik, prenosi Hina.

 Trump je rekao da se nada da će njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan koliko god je moguće “racionalno i humano” djelovati u Siriji.

“Djeluje li nepravedno, skupo će platiti. Ako se to dogodi, uništit ću njihovu ekonomiju”, upozorio je Trump.

15. Oktobra Američki predsjednik Donald Trump nametnuo j niz sankcija i udvostručio carine Turskoj zbog turskog napadana Kurde.

Isto tako, Trumpovo iznenadno povlačenje američkih snaga u Siriji također su kritizirali mnogi, uključujući bivše američko vojno osoblje, kao “ozbiljnu izdaju Kurda” kao i “katastrofalni udarac vjerodostojnosti SAD-a kao saveznika i ugledu Washingtona na svjetskoj sceni”, a jedan je novinar izjavio da je “ovo jedna od najgorih vanjskopolitičkih katastrofa SAD-a od rata u Iraku.

Dana 16. oktobra, Predstavnički dom Sjedinjenih Država, u rijetkim dvostranačkim glasanjima od 354 prema 60, “osudio” je povlačenje američkih trupa iz Sirije od strane predsjednika Trumpa, jer je, po mišljenju obje strane, “napuštao američke saveznike, potkopavao borbu protiv ISIS-a i podsticanja humanitarne katastrofe”.

Posljedice

Dana 19. novembra, Ministarstvo odbrane SAD generalni inspektor objavio je izvještaj u kojem se nalazi da su američko povlačenje i kasniji turski upad omogućili ISIL-u da “rekonstruiše sposobnosti i resurse unutar Sirije i ojača svoju sposobnost planiranja napada u inostranstvu”. 

Međutim, nekoliko dana kasnije, SDF je postigao sporazum sa sirijskom vladom Putinovog saveznika Bašara al Asada , u kojem će dozvoliti sirijskoj vojsci da uđe u gradove Manbij i Kobanî pod kontrolom SDF -a u pokušaju da odbrani gradove od turske ofanzive .

Ubrzo nakon toga, sirijska državna televizija SANA objavila je da su trupe sirijske vojske počele da se raspoređuju na sjever zemlje. Turska je pokrenuli su ofanzivu za zauzimanje Manbidža istog dana. 

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence objavio je 17. oktobra 2019. da su se SAD i Turska dogovorile o sporazumu u kojem će Turska pristati na petodnevni prekid vatre u Siriji u zamjenu za potpuno povlačenje SDF-a sa svojih pozicija na granici Sirije i Turske.  

Nakon postizanja sporazuma o prekidu vatre s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, američki potpredsjednik Mike Pence najavio je da će sve sankcije koje su Sjedinjene Države uvele Turskoj biti ukinute i da neće biti daljnjih sankcija nakon što se postigne trajni prekid vatre u operacija.

Dana 22. oktobra 2019., ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan postigli su dogovor o produženju primirja za dodatnih 150 sati ako se SDF udalji 30 kilometara od granice, kao i od Tal Rifaata i Manbij . 

Uslovi sporazuma takođe su uključivali zajedničke rusko-turske patrole 10 kilometara u Siriju od granice, osim u gradu Qamishli . Novi prekid vatre počeo je 23. oktobra u 12 sati po lokalnom vremenu a   osvojeno područje ostaje dio turske okupacije sjeverne Sirije .

Putinova i Erdoganova pobjeda i američka sramota u Siriji potkopali su povjerenje američkih saveznika u odnose sa SAD-om. Snimci Kurdskih žena koje gađaju američke vojnike dok se povlače sa sjevera Sirije obišli su svijet i produbila strah kod američkih saveznika od rastuće prijetnje autoritarnih režima širom svijeta.

Pročitajte još