Novi Dani
Svijet

Žestoka reakcija NATO-a zbog postavljanja ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiju: Opasan i neodgovoran potez

Putin Nuclear

NATO je objavio da je plan Vladimira Putina za postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji “opasan i neodgovoran” i prijetnja ruskim obavezama u pogledu neširenja.

Putin je u subotu uporedio svoj plan za Bjelorusiju sa stavljanjem oružja SAD u Evropu, insistirajući da Rusija neće prekršiti svoja obećanja o neširenju nuklearnog oružja.

Ovaj potez, iako nije neočekivan, jedan je od najizraženijih nuklearnih signala Rusije do sada i upozorenje NATO-u zbog njegove vojne podrške Ukrajini.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu izjavila je u nedjelju da je “ruska nuklearna retorika opasna i neodgovorna”.

“NATO je u pripravnosti i pomno pratimo situaciju. Nismo vidjeli nikakve promjene u nuklearnom držanju Rusije koje bi nas navele da prilagodimo naše”, rekla je ona.

Analitičari smatraju da je potez Rusije značajan jer je do sada bila ponosna što, za razliku od Sjedinjenih Država, nije rasporedila nuklearno oružje izvan svojih granica.

Reakcije Ukrajine na Putinovu odluku

Ukrajina je optužila Rusiju za destabilizaciju Bjelorusije i pretvaranje njenog manjeg susjeda u “nuklearnog taoca”, nakon što je Vladimir Putin objavio da je Moskva postigla dogovor o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja na bjeloruskoj teritoriji.

Liderka opozicije u egzilu Svjetlana Tihanovska rekla je da je taj potez “u velikoj mjeri protiv volje bjeloruskog naroda” i odražava dalje potčinjavanje Bjelorusije pod ruskom kontrolom.

Oleksij Danilov, šef ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, nazvao je sporazum “korak ka unutrašnjoj destabilizaciji” Bjelorusije i rekao da je maksimizirao, kako je rekao, nivo “negativne percepcije i javnog odbacivanja” Rusije i Putina u bjeloruskom društvu.

“Kremlj je uzeo Bjelorusiju kao nuklearnog taoca”, napisao je na Twitteru.

Pročitajte još