Novi Dani
Svijet

Biden: Zabrinut sam zbog mogućnosti da Rusija pošalje nuklearno oružje Bjelorusiji

Biden Cc

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je jučer da je zabrinut zbog mogućnosti da Rusija pošalje taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju.

“Oni to još nisu uradili”, rekao je Bajden novinarima u Bijeloj kući. “To je zabrinjavajuće”, rekao je.

Bjelorusija: SAD, EU i NATO nas godinama pritiskaju, zato ćemo imati nuklearno oružje

Bjelorusija je jučer objavila da je odlučila prihvatiti rusko taktičko nuklearno oružje nakon godina pritiska Sjedinjenih Država i njihovih saveznika usmjerenih na promjenu političkog i geopolitičkog smjera.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da će Moskva u budućnosti nastojati da razmjesti taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji, čvrstom savezniku, eskalirajući sukob sa Zapadom. Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova je u saopštenju obrazložilo svoju odluku o saradnji s Rusijom, navodeći da se Minsk ponašao kako bi se zaštitio od Zapada.

“U posljednje dvije i po godine Republika Bjelorusija je bila izložena neviđenom političkom, ekonomskom i informativnom pritisku od strane Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih NATO saveznika, kao i država članica Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

“S obzirom na ove okolnosti i opravdanu zabrinutost i rizike u sferi nacionalne sigurnosti koji iz njih proizlaze, Bjelorusija je primorana da odgovori jačanjem vlastitih sigurnosnih i odbrambenih kapaciteta.”
Minsk je rekao da nuklearni planovi Rusije neće biti u suprotnosti s međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog oružja jer sama Bjelorusija neće imati kontrolu nad oružjem.

Pročitajte još