Novi Dani
Svijet

Putinov kritičar osuđen na 25 godina zatvora zbog kritike ruske vojske. Zašto niko osim šefa Wagnera ne smije kritikovati vojsku?

Kara Murza

Kritičar Kremlja Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora na osnovu optužbi za izdaju i kritiziranje ruske vojske.

Ruski sud osudio je kritičara Kremlja Vladimira Kara-Murzu na 25 godina zatvora zbog, kako se navodi, izdaje i kritike ruske vojske.

Optužbe protiv Kara-Murze proizilaze iz njegovog govora 15. marta u Predstavničkom domu Arizone, u Sjedinjenim Američkim Državama, u kojem je osudio rusku vojnu akciju u Ukrajini.

Istražitelji su dodali optužbe za izdaju dok je bio u pritvoru.

Uhapšen je u aprilu 2022. i optužen za širenje “lažnih informacija” o ruskim oružanim snagama. Ruske vlasti zatim su u avgustu ruske vlasti dodale optužbu za učestvovanje u “nepoželjnoj” stranoj organizaciji, nakon čega je dva mjeseca kasnije uslijedila optužba za izdaju zbog njegovih komentara u Arizoni.

Kriminalizirano širenje ‘lažnih informacija’

Rusija je usvojila zakon koji kriminalizira širenje “lažnih informacija” o svojoj vojsci ubrzo nakon što je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara 2022.

Vlasti su iskoristile zakon da uguše kritike onog što Kremlj naziva “specijalnom vojnom operacijom”. Zakon se selektivno primjenjuje samo na Putinove protivnike dok recimo šef Wagnera Jevgenij Prigožin svakodnenvo kritikuje vojsku, govori o nesposobnosti vojnog vrha, nedostatku municije i sl. ali nikada nije optužen za širenje lažnih informacija dok se i najbanalniji dječiji crteži smatraju tako karakterišu.

Suđenje Kara-Murzi posljednje je u nizu slučajeva protiv opozicijskih glasova u Rusiji, čije je “gušenje” intenzivirano od početka rata u Ukrajini.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk pozvao je na “hitno” oslobađanje ruskog opozicionog aktiviste Vladimira Kara-Murze osuđenog danas na 25 godina zatvora.

“Niko ne treba da bude lišen slobode zbog ostvarivanja ljudskih prava i pozivam ruske vlasti da ga oslobode bez odgađanja. Dok je u pritvoru, prema njemu se mora postupati humano”, rekao je Turk, prenosi AFP.

Njemačke i britanske vlasti su također reagovale na presudu.

Njemačka vlada je osudila presudu ruskog suda ocjenjujući da je cilj te i drugih presuda da se isključe i spriječe kritički glasovi u Rusiji.

Britanske vlasti su zatražile da Kara-Murza bude odmah oslobođen i dodale da će na razgovor da pozovu ruskog ambasadora u Londonu da bi mu prenijele da je presuda “u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Rusije o poštovanju ljudskih prava”.

EU osuđuje nečuveno oštru kaznu kritičara Kremlja

Evropska unija najoštrije je osudila presudu moskovskog suda kojom je opozicionog političara, aktivistu i otvorenog kritičara Kremlja Vladimira Kara-Murzu osudio na 25 godina zatvora po, kako se navodi, politički motivisanim optužbama.

U saopćenju Evropske službe za vanjske poslove navodi se da odluka suda jasno pokazuje političku zloupotrebu pravosuđa kako bi se povećao pritisak na one koji se protive ratu u Ukrajini.

Ističe se da suđenje Kara-Murzi nije ispunilo međunarodne standarde, kao i da su sudske rasprave bile nepristupačne za posmatrače.

”Evropska unija je solidarna sa svim onim Rusima koji su procesuirani, zatvoreni ili zastrašeni jer se bore za ljudska prava, govore istinu i kritikuju režim”, navodi se u saopćenju.

Istovremeno, Evropska unija je pozvala Rusiju da osigura pristup odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti za Vladimira Kara-Murzu i druge zatvorenike.

Pročitajte još