Novi Dani
Svijet

Orban pozvao desničare da se ujedine i Trumpa da se vrati u Bijelu kuću. Kritikovao rodnu politiku i obojene revolucije od Bliskog istoka do Ukrajine

Trump Orban Twitter

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da se vrati u Bijelu kuću kao predsjednik i obnovio poziv populističkim snagama da preuzmu kontrolu nad demokratijom u SAD-u i Evropi.

Orban je u četvrtak u Budimpešti bio domaćin dvodnevne Konzervativne političke akcione konferencije, satelitskog događaja konferencije koju podržava američka republikanska stranka. Nacionalistički vođa je iskoristio događaj da podrži Trumpa i pobuni se protiv liberalizma, koji je uporedio s “biološkim oružjem”.

Premijer u pet mandata, čije je suzbijanje liberalne demokratije poremetilo odnose s njegovim saveznicima iz Evropske unije i NATO-a, predsjedavao je sastankom s govornicima uključujući premijera Gruzije, bivše lidere Češke Republike i Slovenije — i neuspjelog kandidata republikanaca iz Arizone za guvernera, Kari Lake.

“Mađarska je inkubator u kojem eksperimentiramo s budućnošću konzervativne politike”, rekao je Orban. Obrušio se na rodnu politiku, migracije i takozvane “obojene” revolucije od Bliskog istoka do Ukrajine, usvajajući ruski narativ da su ti prevrati protiv diktatura bili dio “progresivne” zavjere za koju je rekao da širi “viruse” koji uništene nacije.

Zelenski nije mogao izbjeći rat i razaranja. Prozapadna vlast u Kijevu i strah od obojene revolucije je politički problem za Putina!

“Siguran sam da je predsjednik Trump danas predsjednik ne bi bilo rata koji bi zadao Evropi i Ukrajini”, rekao je Orban. “Vratite se, gospodine predsjedniče, učinite Ameriku ponovo velikom i donesite nam mir.”

Orban se suočava sa sve većim odbijanjem zbog stvaranja svoje samozvane neliberalne demokratije iz SAD-a i EU. Naišao je na pojačane kritike zbog podrivanja vladavine prava i omogućavanja korupciji da napreduje, dok je održavao bliske veze s Rusijom uprkos njenom ratu u Ukrajini.

EU je zamrznula više od 30 milijardi dolara mađarskog finansiranja u vezi s vladavinom prava i korupcijom. SAD su pokrenule kampanju na bilbordima u Mađarskoj kako bi pozvale građane da podrže Ukrajinu protiv ruske invazije, što Orban nije voljan da učini. Vašington je takođe sankcionisao multilateralnog zajmodavca sa ruskom dominacijom sa sedištem u Mađarskoj, primoravši Budimpeštu da napusti nju i natera banku da se vrati u Moskvu.

“Dva glavna svetišta moderne demokratije, Vašington i Brisel, još su u liberalnim rukama”, rekao je Orban. “Hajde da se pobrinemo da se to promijeni.”

Pročitajte još