Novi Dani
Kosovo

Kurti: Beograd predvodi gomilu ekstremista na sjeveru, srpski nacionalistički, šovinistički i grafiti podrške Kremlju glavni su pokazatelj motiva nasilnih akcija

Albin Kurti

Vlada Kosova oglasila se nakon jučerašnjih nemira na sjeveru u kojima je povrijeđeno više demonstrtanata i pripadnika KFOR-a.

Vlada Kosova optužila je Beograd da predvodi gomilu ekstremista na sjeveru zemlje, gdje je u sukobima sa demonstrantima u opštini Zvečan povrijeđeno više desetina pripadnika mirovne misije NATO-a na Kosovu.

“Srpski nacionalistički, šovinistički i grafiti podrške Kremlju sa maskiranim ekstremistima, koji gađaju, vandalizuju i napadaju bilo šta nesrpsko, glavni su pokazatelj motiva nasilnih akcija, koje svi moraju najoštrije osuditi”, rekao je predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti, a prenosi RSE.

Kurti se sastao sa ambasadorima zemalja SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Njemačke, Francuske i sa šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu, a na sastancima se razgovaralo o trenutnoj situaciji na Kosovu te je postignut dogovor da će predstavnici zemalja u narednim danima ostati u kontaktu i pratiti situaciju.

“Glavni povod i tema sastanka bila su nedavna dešavanja na sjeveru zemlje, posebno nasilne i kriminalne akcije ekstremista demonstranata protiv Kosovske policije, KFOR-a i pripadnika medija”, navodi se u saopštenju.

Kako javljaju kosovski mediji, protesti u pojedinim opštinama se nastavili i danas.

Pročitajte još