Novi Dani
Svijet

Objavljene izlazne ankete u Poljskoj. Tusk poručio da su desničari pali sa vlasti, opozicija ima velike šanse da formira vladu

Izbori Poljska

VARŠAVA, 15. oktobra Vladajući nacionalisti u Poljskoj vode na parlamentarnim izborima koji su održani u nedjelju, ali vjerovatno neće dobiti većinu, pokazala je izlazna anketa, što povećava mogućnost da bi liberalna opozicija mogla formirati vladajuću koaliciju, prenosi Rojters.

Ipsosova izlazna anketa dala je vladajućoj stranci Pravo i pravda (PiS) 36,8% glasova, što bi značilo 200 poslanika u parlamentu od 460 mjesta.

Predviđeno je da će najveća opoziciona grupacija, liberalna Građanska koalicija (KO), osvojiti 31,6% glasova, što bi joj dalo 163 mjesta.

Koalicija Treći put pro evropskog centra i Nova ljevica, koji bi mogli ući u koaliciju sa KO, viđeni su na 13%, odnosno 8,6%.

Image

Donald Tusk: Poljska pobedila, demokratija pobedila! Skinuli smo ih sa vlasti!

– Znam da su naši snovi bili još ambiciozniji. Političar sam dugi niz godina. Ja sam sportista. Nikada u životu nisam bio tako sretan. Pobijedila je Poljska, pobijedila je demokratija. Skinuli smo ih sa vlasti. Prije godinu dana niko nije vjerovao, a prije tri mjeseca nismo bili sigurni u to, rekao je lider KO Donald Tusk nakon objave izlaznih anketa, prenosi wybotcza.

Tusk je ipak izrazio bojazan da bi prebrojavanje glasova moglo dovesti do krađe.

– Pratićemo ove izbore cijelu noć. Kao što znate, desetine hiljada ljudi sjedi u prostorijama. Čuvaju, neće nam niko ukrasti ove izbore. Pratićemo svaki glas. Sa našim partnerima ćemo u bliskoj budućnosti stvoriti novu, dobru, demokratsku vladu. Poljska je pobijedila, ti si pobijedio, rekao je Tusk.

Kaczyński: Ostaje pitanje hoće li se ovaj uspjeh moći pretvoriti u još jedan mandat naše vlade

Jarosław Kaczyński, lider stranke PIS odmah nakon objavljivanja izbornih rezultata, zahvalio je svojim biračima.

– Ovo nam je četvrta pobjeda na parlamentarnim izborima i treća zaredom. Ovo je veliki uspjeh naše formacije i našeg projekta za Poljsku. I dalje ostaje pitanje da li će se ovaj uspjeh moći pretočiti u još jedan mandat naše vlade. A mi to još ne znamo. Ali moramo imati nade i znati da ćemo, bez obzira da li smo na vlasti ili u opoziciji, ovaj projekat realizovati na različite načine. I nećemo dozvoliti da Poljska bude izdana! Da Poljska izgubi ono što je za našu naciju najvrednije, odnosno nezavisnost – izjavio je.

Pročitajte još