Novi Dani
Tema dana

Desničari ne podnose ostavku kad izgube lokalne izbore! Biti liberalan danas ne znači biti naivan

Kako je i najavio Zoran Zaev je d panas ostavku na mesto premijera Severne Makedonije.Ostavka premijera nakon poraza na lokalnim izborima dovela je do turbulencija unutar vladajuće koalicije ali se krhka većina uspjela očuvati.

Zaev odlazi ostavljajući svoj izbor – Dimitara Kovačevskog kao predsednika SDSM-a i najverovatnijeg mandatara za sastavljanje nove vlade. Ipak povratak odbjeglog diktatora Nikole Gruevskog na vlast čini nikad nije izgledao realnije.

Iako je imao još tri godine do kraja mandata Zoran Zaev odlučio je prihvatiti odgovornost za poraz na lokalnim izborima i otići. Potez je demokratski i odgovoran, ali se postavlja pitanje koliko ima smisla kada nasuprot sebe imate protivnike demokratije.

Možete li zamisliti premijera Mađarske Viktora Orbana koji je Gruevskom pružio utočište, da podnese ostavku nakon što je na lokalnim izborima 2019. izgubio vlast u gotovo svim većim gradovima uključujući Budimpeštu, Segedin, Miškolc i Pečuj.

Od pet najvećih gradova u Mađarskoj izgubio je četiri ali mu nije palo na pamet da podnese ostavku. Naprotiv, odlučio je da se bori do kraja a poraz na izborima samo je ubrzao donošenje zakona kojim se dodatno suzbijaju građanske slobode.

Iste godine Redžep Tajp Erdogan izgubio je na lokalnim izborima sve veće gradove uključujući Istanbul, Ankaru, Izmir i Antaliju a tijesno je pobijedio samo u Bursi. On je takođe od pet najvećih gradova izgubio četiri, pokušao poništiti izbore u Istanbulu gdje mu je poraz teško pao ali je ponovo izgubio još većom razlikom.

Na kraju je prihvatio poraz i slavodobitno poručio protivnicima da do 2023. godine u Turskoj nema nikakvih izbora. Bez obzira što je njegov legitimitet odavno upitan i što sva istraživanja pokazuju da bi na izborima bio teško poražen njemu ne pada na pamet da podnosi ostavku.

Erdogan Javas
Poslednja istraživanja za drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj

Jedino je pitanje koliko će izbori 2023. godine u Turskoj uopšte biti fer i demokratski i da li Erdogan namjerava otići ako izgubi vlast ili se može očekivati scenario kakav smo gledali nakon poraza Donalda Trampa.

Desničari kada se jednom dokopaju vlasti na demokratskim izborima poruše sve mehanizme parlamentarne demokratije, zarobe institucije, medije, sudove i više ih ne namjeravaju predati bez borbe.

“Ja jesam liberalan ali nisam glup”

Slavoj Žižek kaže da se svaki režim koji izgubi autoritet ponaša kao mačka iz crtanog filma koja dođe na rub prevalije i nastavi da hoda i potpuno ignoriše to što nema tlo pod nogama.

“Pobijedili smo u 42 opštine i tri u Federaciji”, ponavljao je Milorad Dodik u jednoj emisiji gdje su ga pokušali suočiti sa činjenicom da je izgubio lokalne izbore u dva najveća grada. Tu činjenicu je potpuno ignorisao i nije mu palo na pamet da se preda bez borbe a po svemu što radi poslednjih dana čini se da je zaigrao na sve ili ništa.

U takvim okolnostima, opravdano je postaviti pitanje da li oni koji u svojoj ideologiji i svom programu imaju borbu za demokratsko društvo, trebaju podići ruke u vis?

Koliko potez Zorana Zaeva uopšte ima smisla kada nasuprot sebe imate snage koje su spremne upasti u parlament i demokratski izabranom premijeru razbiti glavu.

“Ja jesam liberalan ali nisam glup“, izjavio je svojevremeno lider njemačkih slocijaldemokrata i novi kancelar Olaf Šulc. Možda bi ova parola trebala postati vodilja i za druge političare lijeve, liberalne i građanske orjentacije.

Zoran Zaev još prije izbora najavio je da će podnijeti ostavku ako izgubi u Skoplju i to se desilo. Jasno je da je Zorana Zaeva Evropska unija ostavila na cjedilu i da je bilo važno poslati takvu poruku.

Ali on ju je već poslao kada je prvi put podnio ostavku nakon što je Francuska blokirala pristupne pregovore Sjevernoj Makedoniji pa se birokrate u Briselu oko toga nisu puno nasikirale. Za razliku od demokrata i liberala, desničari poput Orbana, Trampa, Janše, Morawieckog i Gruevskog se drže zajedno i što je najvažnije ne predaju se bez borbe.

To što je Evropska unija Sjevernoj Makedoniji i cijelom Zapadnom Balkanu okrenula leđa ne znači da se građanske opcije trebaju odustati. To što više nema evropske perspektive ne znači da nije moguće imati vladu koja se bori za demokratiju i pravnu državu.

Možda je danas teško biti liberalan u društvima koja se nisu pomirila ni sa tim da uopšte imaju opoziciju, ali na sve to je još teže biti demokratski odgovoran političar koji sluša glas birača – jer to očigledno znači biti naivan.

Novidani.com

Pročitajte još